ODRŽAN PRVI MEĐUNARODNI TURNIR HODOMETA U HRVATSKOJ

U subotu 1. srpnja 2023. u organizaciji Udruge Sijede vrijede na ŠRC Šestine održan je Prvi međunarodni turnir hodometa u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza, u sportskoj i prijateljskoj atmosferi pred više od stotinu oduševljenih gledatelja. Na turniru su sudjelovale reprezentacija Engleske u kojoj je igra osmišljena 2011. godine i koju je na poticaj Međunarodne organizacije hodometa – FIWFA (The Federation of International Walking Football Association) ugostila Udruga Sijede vrijede, zatim selekcija Slovenije koja je tek nedavno upoznala pravila ove igre, jer je na inicijativu Udruge u Brežicama odigrana prva međunarodna utakmica između Slovenije i Hrvatske, te naravno selekcija Hrvatske koja je bila zastupljena s dvije momčadi: jednoj u kategoriji 60-65 godina i drugoj s igračima iznad 65 godina života.

Iako rezultat kao i obično nije bio u prvom planu, ipak vrijedi zabilježiti da je prvi pogodak na prvoj međunarodnoj utakmici u Zagrebu, postigao naš igrač Mladen Genc, a Hrvati su sa dvije momčadi pokazali da su odlični tehničari, da se mogu s Englezima nositi iako su jedanaest godina ispred, što je konačno potvrđeno i rezultatom i priznanjem gostiju. Našim susjedima Slovencima smo primjerom pokazali da je u ovoj igri prijateljstvo i zajedništvo iznad rezultata i natjecanja.

Ovo je ujedno i veliki uspjeh Udruge Sijede vrijede koja je od povijesne promocije hodometa u Hrvatskoj na ovom istom igralištu u Šestinama prije nepunih devet mjeseci, uspjela toliko razviti ovu kod nas nepoznatu rekreacijsku igru za starije osobe, da su čak i Sportske novosti u svom naslovu istaknule kako se radi o povijesnom danu pod Sljemenom.

Promovirati i razvijati novi i nepoznati sport za starije osobe nije niti jednostavno niti brzo. Ovim je međunarodnim turnirom napravljen veliki korak zahvaljujući činjenici da je nogomet u krvi Hrvata od rođenja do smrti. U nedavno viđenom sloganu UEFA-e na finalu Lige nacija je stajalo: „Everyone has a place in football“ (‘Svima je mjesto u nogometu’) i to je na ovom primjeru u Hrvatskoj prepoznato. Sada konačno i nakon veteranskog nogometa postoji nastavak, a to je hodomet, kao sporija varijanta malog nogometa pravilima prilagođena mogućnostima, zdravstvenim zahtjevima i sigurnosti starijih osoba.

Izjave svih sudionika nakon održanog turnira govorile su o nezaboravnom događaju i danu za pamćenje, a posebna zahvalnost za razvoj hodometa u Hrvatskoj pripada doajenu nogometne igre u Hrvatskoj, gospodinu Zorislavu Srebriću, koji je svojom osobnom nazočnošću i govorima na svim turnirima u proteklih devet mjeseci ukazao na važnost ove igre u zaokruživanju nogometa kao cjeloživotnog sporta za sve.

                                                                                                                                              Ivo Bulaš

Zagreb, 4.7.2023.